UN Mission in Sierra Leone (UNAMSIL)

Norsk deltakelse
1999–2000
Land
Sierra Leone
Norsk personell
< 10
Type
FN
Region
Afrika

Bakgrunnen for konflikten

I mars 1991 spredte konflikten i Liberia seg til det østlige Sierra Leone og utløste borgerkrig. Partene bestod av landets myndigheter og «the Revolutionary United Front» (RUF). I løpet av de kommende årene ble borgerkrigen svært brutal og gikk i stor grad utover sivile. Overgrepene omfattet lemlesting, seksuelle overgrep, tvangsarbeid og tvungen rekruttering av barnesoldater. Konflikten inkluderte i tillegg såkalte bloddiamanter som kilde til finansiering for RUF.

Årene som fulgte førte med seg statskupp, valg og fredsavtaler som ikke lot seg gjennomføre. I mai 1997 slo RUF seg sammen med Forsvaret og dannet en militærjunta, etter et militærkupp. Juntaen ble møtt med fordømmelse både i regionen og på verdensbasis, og ble styrtet i februar 1998. Sierra Leones president ble gjeninnsatt, men konflikten fortsatte fram til januar 2002. Det er anslått at minst 70 000 mennesker ble drept i løpet av borgerkrigen, at hundretusenvis ble berørt av volden og at 2,6 millioner mennesker ble drevet på flukt.

Om denne operasjonen

UNAMSIL ble etablert av FNs sikkerhetsråd 22. oktober 1999 gjennom resolusjon 1270, og tok dermed over for den forrige operasjonen UNOMSIL. Operasjonen skulle følge opp en fredsavtale signert i juli samme år. Dette ble gjennomført ved å støtte myndighetene i forskjellige oppgaver, for eksempel etablering av FN-baser over hele landet, overvåke demilitarisering av de forskjellige væpnede gruppene, og legge til rette for humanitærhjelp, dialog og støtte til valg.

UNAMSIL bestod på det meste av over 17 000 soldater, i tillegg til 260 observatører. Styrkene ble til tross for fredsavtalen møtt med fiendtlighet og vold fra opprørsgruppene. Blant annet ble 169 soldater og to observatører drept innen operasjonen ble avsluttet i desember 2005.

Norges bidrag

Norge bidro med observatører til UNAMSIL fra august 1999 til oktober 2000. Nordmennene hadde varierte oppgaver og jobbet innen flere områder av operasjonen, både i hovedkvarteret i Freetown og i resten av landet.

I mai 2000 ble en av de norske observatørene involvert i en alvorlig situasjon og tatt som gissel av opprørere fra RUF da han forsøkte å forhandle fri kenyanske medsoldater. Nordmannen ble holdt fanget i 21 dager og utsatt for både fysisk og psykisk tortur før han ble overlevert til FN i Monrovia, Liberia.