UN Special Committee on the Balkans (UNSCOB)
Bakgrunnen for konflikten
Hellas var på 1930-tallet preget av politisk maktkamp mellom flere ideologiske retninger. Maktkampen forstatte under krigen. De tyske okkupasjonsstyrkene forlot Hellas i oktober 1944, og i desember samme år brøt det ut borgerkrig. Kampene stod mellom kommunister og støttespillere til den greske regjeringen som hadde returnert fra eksil.
Borgerkrigen bestod av to faser. Den første var en kortvarig konflikt som var over i løpet av våren 1945. Den andre fasen av borgerkrigen brøt ut høsten 1946, etter at det hadde blitt avholdt valg og den greske kongen hadde blitt gjeninnsatt som regent. Kommunistene startet da et væpnet opprør som varte til 1949.
Konflikten ble en del av oppkjøringen til den kalde krigen. På den ene siden kjempet amerikanske og britiske tropper mot kommunistene, som på sin side ble støttet av de nyopprettede kommunistiske regimene nord for Hellas – Jugoslavia, Albania og Bulgaria. Den greske regjeringen valgte å klage den utenlandske innblandingen i konflikten inn for FN.
Om denne operasjonen
I desember 1946 besluttet FNs sikkerhetsråd ved resolusjon 15 å opprette en undersøkelseskommisjon. Kommisjonens oppgave var å etterforske påstandene om krenkelser av Hellas’ nordlige grense, og komme med forslag til hvordan man kunne hindre videre problemer. Kommisjonen kom fram til at det var hold i påstandene fra Hellas, og anbefalte opprettelsen av en observatøroperasjon.
UNSCOB ble fra september 1947 den første konflikten hvor FN valgte å bruke militært personell, i form av observatører, for å finne en løsning. Observatørene skulle følge med på situasjonen i Hellas, og se til at partene kom fram til en fredelig løsning. Det spesielle med denne operasjonen var også at de enkelte deltakerne ikke stod under FNs kommando, men var underlagt hjemlandets regjering.
UNSCOB forble virksom i Hellas fram til desember 1951, drøyt to år etter at borgerkrigen var over.
Norges bidrag
Norges bidrag var i 1947 Oberst Ragnvald Alfred Roscher Lund, en offiser med solid bakgrunn fra tjeneste i Forsvaret før, og under, andre verdenskrig. Han var oppnevnt av, og rapporterte direkte til, FNs generalsekretær, på denne tiden nordmannen Trygve Lie. Det deltok forøvrig også to nordmenn i det sivile støtteapparatet til operasjonen. Disse var ikke tilknyttet Forsvaret.