UN Mission in Ethiopia and Eritrea (UNMEE)

Norsk deltakelse
2000–2008
Land
Eritrea
Etiopia
Norsk personell
50
Type
FN
Region
Afrika

Bakgrunnen for konflikten

I mai 1998 brøt det ut krig mellom Etiopia og Eritrea på grunn av uenighet om grensen mellom de to landene. Konflikten hadde røtter tilbake til 1960-tallet da en tretti år lang krig for Eritreas uavhengighet fra Etiopia brøt ut – en uavhengighet som ble oppnådd gjennom en folkeavstemning i 1993. Eritreas uavhengighet endte likevel ikke konflikten.

Krigen i 1998 brøt ut etter at forsøk på finne en løsning på grensedisputten ikke bar frukter. Etter over to år, og opp mot 100 000 drepte på begge sider, kom partene fram til en våpenhvileavtale i Algerie i juni 2000. Det ble også opprettet to uavhengige kommisjoner som skulle forsøke å finne en løsning på grensekonflikten, og en 25 kilometer bred midlertidig sikkerhetssone på Eritreas side. Til tross for avtalen forble forholdet mellom de to landene spent i årene framover.

Om denne operasjonen

UNMEE ble opprettet av FNs Sikkerhetsråd 31. juni 2000 ved resolusjon 1312. Mandatet var å overvåke at fredsavtalen ble overholdt. Det innebar å overvåke militære stillinger på begge sider av grensen. Operasjonen fikk i tillegg en rekke oppgaver tilknyttet sikkerhetssonen, blant annet minerydding og støtte til oppmerking av grensen.

Nesten 60 land bidro til militære styrker til UNMEE. På det meste, i 2002, bestod bidragene av i underkant av 4000 soldater. I 2005 besluttet Eritrea å utvise et stort antall soldater, hovedsakelig fra vestlige land. Operasjonen ble avsluttet i juli 2008 etter at Eritrea innførte restriksjoner som gjorde det umulig for UNMEE å fortsette arbeidet.

Norges bidrag

Norge bidro med 39 observatører til UNMEE så lenge operasjonen var aktiv. I 2005 var fem nordmenn blant personellet som ble utvist av myndighetene i Eritrea.