norske soldater treffer lokale barn og mennesker i iraknorwegian soldiers meet local kids and people in iraq

Multi-National Force–Iraq (MNF–I)

Norsk deltakelse
2003–2005
Land
Irak
Norsk personell
450
Type
Koalisjon
Region
Midtøsten

Bakgrunnen for konflikten

I lys av påstandene om at Saddam Husseins regime var i besittelse av masseødeleggelsesvåpen, vedtok FNs sikkerhetsråd i november 2002 resolusjon 1441. Denne resolusjonen krevde at Irak samarbeidet med FNs våpeninspektører, ledet av svensken Hans Blix, i deres etterforskning av mulige masseødeleggelsesvåpen. Dette arbeidet ble imidlertid ikke ferdig før den amerikanskledede invasjonen av Irak 20. mars 2003.

Invasjonen ble gjennomført av amerikanske, britiske, australske og polske militærstyrker, med støtte av en «koalisjon av villige» bestående av 36 andre land. Iraks største byer ble erobret i løpet av midten av april, og den 1. mai erklærte koalisjonen slutt på kampene og konflikten gikk over til en periode med okkupasjon.

Om denne operasjonen

MNF-I ble opprettet i midten av mai 2003 og ble ledet av USA, Storbritannia, Australia og Polen. Operasjonen skulle bidra til å gjenoppbygge skadet og dårlig infrastruktur, samt å legge til rette for frie demokratiske valg og opprettelsen av et nytt statsapparat. I juni 2004 vedtok FNs sikkerhetsråd at MNF-I skulle få autoritet til å bruke alle nødvendige midler til å bidra til sikkerhet og stabilitet i Irak.

MFN-I delte Irak inn i divisjoner hvor USA, Storbritannia og Polen ble gitt lederroller. De norske styrkene bidro i den britiske divisjonen helt sør i landet, og i den polskledede divisjonen i det sentrale Sør-Irak.

Norges bidrag

Norge deltok ikke i invasjonen av Irak, men fra og med juni 2003 i den etterfølgende oppbyggingsperioden. Størstedelen av det norske bidraget bestod av en ingeniøravdeling fra Telemark bataljon, det norske støtteelementet og et maskin- og konstruksjonskompani. Avdelingen befant seg i Basra i den britiske divisjonen. Avdelingen bestod av en rekke mindre enheter som løste et mangfold av oppgaver. Norge var blant annet involvert i prosjekter i forbindelse med forbedring og gjenoppbygging av infrastruktur og irrigasjon til landbruk. Spesialister på eksplosiver bidro også til ødeleggelse av store mengder våpen og miner.

Soldater rundt et bilpanser.
Militærpoliti forklarer om kjørerute til soldatkollegaer på flyplassen i Basra i Irak.

Et av de minste norske bidragene hadde tilholdssted i det historiske Babylon rett sør for Bagdad, som en del av en multinasjonal styrke ledet av Polen. Nordmennene jobbet blant annet som bindeledd mellom militære og sivile i forbindelse med gjenoppbyggingen av Irak.

De norske styrkene forlot Irak i 2005.