Sjef Hæren Lars Lervik besøker å snakker med soldater fra Telemark bataljon i Brigade Nord som er en del av NATO Enhanced Forward Precens i Litauen

Enhanced Forward Presence

Norsk deltakelse
2017–D.D.
Land
Litauen
Norsk personell
200
Type
NATO
Region
Europa

Bakgrunnen for konflikten

Nato-operasjonen Enhanced Forward Presence er alliansens forsterkede militære nærvær i Baltikum og Polen. Tilstedeværelsen er et defensivt tiltak som understreker alliansens vilje til kollektivt forsvar.

Enhanced Forward Presence er ikke definert som en internasjonal operasjon, men omtales på denne siden som annen internasjonal innsats.

Om denne operasjonen

Beslutningen om å opprette Enhanced Forward Presence ble tatt under Nato-toppmøtet i Warszawa i juli 2016. Det ble besluttet at alliansen skulle forsterke sitt militære nærvær i Baltikum og Polen. De første styrkene var på plass i starten av 2017. 

Operasjonen består av fire multinasjonale bataljonsstridsgrupper som holder til i Latvia, Litauen, Estland og Polen. Bidragene går på rotasjon mellom alliansens medlemsland. 

Norges bidrag

​​​​​Norge har bidratt i Enhanced Forward Presence siden våren 2017. I april 2017 kom et forparti til Rukla for å sørge for at alt var på plass til hovedstyrken var på plass i mai.

Fra mai til desember 2017 bidro Norge med et mekanisert kompani som besto av 200 menn og kvinner fra Hæren. Majoriteten av soldatene tilhørte Telemark bataljon. De ble imidlertid støttet av soldater fra hele Brigade Nord, inkludert ildledere, militærpoliti, sambandsstøtte, logistikk og ingeniører.

Styrken hadde med seg stridsvogner, CV90 kampvogner, stormingeniørvogner, ingeniørpanservogner, bropanservogner (broleggere), bergepanservogner, ildledervogner, lette terrengkjøretøy, gravemaskiner og kommando- og kontrollvogner.

Fra januar til slutten av juni 2018 besto det norske bidraget av i overkant av 30 soldater fra en oppklaringsenhet fra Hæren. Den norske styrken bidro med informasjonshenting. Informasjonen bidro til å skape situasjonsbilde og forståelse, slik at beslutningsgrunnlaget for ledelsen ble best mulig.

Fra slutten av juli 2018 til juli 2019 bidro Norge med 10–13 soldater. Personellet kom hovedsakelig fra Hærens artilleribataljon og hadde som hovedoppgave å yte bekjempelses- og beslutningsstøtte i operasjonen.

Fra juli 2019 og til våren 2021 har Norge bidratt med en mekanisert kompanistridsgruppe på 120–140 soldater, vekselvis fra Telemark bataljon og Panserbataljonen.

Det norske bidraget inngår i en tyskledet multinasjonal bataljonstridsgruppe (MNBG) i Litauen. Styrken som Norge inngår i, holder til i en litauisk garnison i Rukla, omtrent ni mil utenfor hovedstaden Vilnius.

Nordmennene trener og øver sammen med soldater fra Tyskland, Belgia, Tsjekkia, Nederland og vertsnasjonen Litauen. Bidraget roterer mellom alliansens medlemsland.

Tips til videre lesning