Bakgrunnen for konflikten
I oktober 1979 ble det gjennomført et kupp i regi av en junta bestående av militære og sivile aktører i El Salvador. Kuppet markerte slutten på nesten femti år med styre av en rekke militærdiktaturer. Det markerte også starten på en tolv år lang borgerkrig.
I 1980 ble en rekke forskjellige venstreorienterte geriljagrupper samlet i en organisasjon kalt «Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional» (FMLN). Gruppen kjempet mot myndighetene fram til borgerkrigen endte i desember 1992. I løpet av de tolv årene konflikten varte mistet ca. 77 000 mennesker livet, de fleste sivile, og landets økonomi lå med brukket rygg. Prosessen fram til en endelig fred ble startet i 1989, med FN som en sentral aktør.
Om denne operasjonen
Den 20. mai 1991 vedtok FNs sikkerhetsråd å opprette ONUSAL gjennom resolusjon 693 (1991). Mandatet var å overvåke at avtalene, som skulle føre til fred, mellom El Salvadors myndigheter og FMLN ble iverksatt og gjennomført. Mandatet ble senere utvidet flere ganger, blant annet i forbindelse med gjennomføring av demokratiske valg.
17 land bidro til ONUSAL med enten militære observatører eller sivilt politi. På det meste, i 1992, bestod styrken av i underkant av 800 mennesker, til tross for at man hadde autorisert et bidrag på litt over 1300. Operasjonen ble avsluttet 30. april 1995.
Norges bidrag
Norge ble i januar 1992 forespurt av FN å stille spansktalende observatører til ONUSAL. Nordmennene var en del av observatørstyrken som skulle overvåke tilbaketrekking av styrker på begge sider i konflikten. Ettersom denne prosessen var over i løpet av kort tid, varte det norske bidraget i omtrent to måneder i perioden februar til mars 1992.
Norges bidrag holdt til i byen Santa Ana, vest i El Salvador, hvor det var tilknyttet en leir tilhørende regjeringsstyrker. Oppgavene var å følge med på at regjeringsstyrkene ikke forlot leiren, og å patruljere det nærliggende området.
Tips til videre lesning
- Marki, P. 2003, De forente nasjoners fredsbevarende observatøroperasjoner. Med norske offiserer i fredsoppdrag. Forsvarets kompetansesenter for internasjonal virksomhet.